Succé när omtyckt tävling flyttar till Solna

I helgen gick Sweden Throwdown av stapeln – en av Europas största lagtävlingar i den sport som oftast kallas funktionell fitness eller crossfit. Tävlingen arrangerades för första gången i Solna och lockade förutom hundratals atleter från hela Sverige också tävlande från Danmark, Tyskland och Norge.

Kort beskrivet handlar Crossfit om att skaffa sig en så komplett och bred fysisk förmåga som möjligt. Momenten varierar mycket och inspirationen hämtas från bland annat gymnastik och tyngdlyftning. Det räcker alltså inte att vara antingen stark, uthållig eller snabb – atleterna måste vara duktig på allt. Vad tävlingen kommer att innehålla får de anmälda oftast veta bara några timmar innan.

I helgen samlades 400 tävlande i 100 lag i en fullsatt Solnahallen för att sätta sina fysiska förmågor på prov. Stefan Cederblad Stagliano, en av arrangörerna, är nöjd.
– Det var en riktig succé. Alla var jättenöjda.

Under lördagen tävlade alla hundra lag i samma klass. Dagen därpå bildade de tio bästa lagen en separat klass med tyngre vikter, svårare moment och en del överraskningar: som tre vändor upp och ned för Hammarbybacken tidigt på söndagsmorgonen.

Som Solnabo är Stefan Cederblad Stagliano glad att kunna anordna en tävling på hemmaplan.
– De två tidigare åren har tävlingen arrangerats i Göteborg, men en tävling som är i den här storleken bör arrangeras i Stockholmsområdet tycker vi. Men det är tyvärr inte så lätt att hitta en lokal som kan hantera vikterna från alla skivstänger.

Planeringen har pågått i ett år och har varit ett omfattande arbete – som dessutom sker på arrangörernas fritid.
– Det är ett logistiskt helvete, säger Stefan Cederblad Stagliano och skrattar. Men vi brinner verkligen för sporten och att få bidra med en sådan här sak till folks liv.